Çalıştay eğitim programı tamamlandı

Yaratıcı Drama Yöntemiyle Frig Efsanelerinin Hayat Bulması (Özden Öz Uslu, Psikolog/Yeditepe Üniversitesi), yaratıcı drama eşliğinde tüm katılımcıların tanışmasından senaryo canlandırmalarına kadar eğlence ve oyun yüklü bir performans gerçekleştirildi.

Teknik Gezi: Yazılıkaya/Midas Vadisinde yerinde Frig tarihi aktarımı (Doç.Dr. Hakan Sivas, Eskişehir Teknik Üniversitesi), Frigya vadisi Hakan hocanın anlatımlarıyla yoğun anlam kazandı, çalışma alanı gözlem, inceleme ve tanınması bu anlatımlar eşliğinde gerçekleşti.

Frig medeniyeti tarihi, sosyal yapısı ve sanatı sunuşuyla Dr. Çiğdem Alas (Sanat Tarihçi), Magna Mater veya Kibele olarak bilinen “Ana Tanrıça”nın sadece Frig medeniyetinde değil, tarih boyunca izini sürerek, tarihin sözel, görsel ve biçimsel olarak “akışkanlık” boyutunu vurguladı. Anlatımları eşliğinde sunduğu fotoğraf, çizim ve grafikler ilham vericiydi.

Frig müziği ve ritmi (Prof. Bülent Alaner, Anadolu Üniversitesi) Müzik Arkeolojisi araştırmaları sonucunda müziğin tarihsel başlangıcının sanıldığı gibi Antik Yunan değil, medeniyetlerin beşiği Anadolu olduğunu, tarihi kanıtlar eşliğinde ortaya koydu. Frig müziğinin diğer medeniyetlerin müziklerini nasıl etkilediğini “Çifte Kaval” enstrümanına bağlı olarak açığa çıkardığı değerli araştırmalarını paylaştı.

Senaryo yazma eğitimi’yle Dr. Başak Adar Kalkan (Anadolu Üniversitesi), senaryo yazma konusunda, varsayım-başlangıç, ritim-tempo-akış, çatışma, karakterler, sahne, sekans, diyalog kancaları, müzik-ses gibi önemli noktaları aktardı. Senaryo yazma konusunda cesaretlendirici bilgilerle katılımcıları ürün vermeye yönlendirdi.

Storyboard ile senaryo tabanlı betimlemelerin resimleştirilmesi eğitiminde Film Yönetmeni Kamil Mingü, Storyboard yöntemini ve nasıl uygulanacağı üzerine görsellik yüklü bir eğitim verdi. Çizim, hareketlerin sözel anlatımı, diyalog, süre ve sahne no içeren föyler sonraki çalışmaları kolaylaştırıcı değer taşıyor.

Senaryo Tabanlı Betimleme ile Tasarım sunuşunda Y.Mimar Hatice Dülger, 2016 yılında Prof.Dr. Ayşen Çelen Öztürk öncülüğünde geliştirdikleri Deneysel bir tasarlama metodolojisi olan Senaryotik anlatımlar eşliğinde tasarım sürecinde ortaya çıkan örnek proje ve senaryoları aktardı, aydınlatıcı tecrubelerini paylaştı.

Erişilebilir Tasarım konusunda Prof.Dr. Meltem Yılmaz, erişilebilir tasarımın önemine vurgu yaparak bu konudaki değerli araştırmalarını görseller eşliğinde aktardı.

 

Yorum bırakın